Blogginlägg

Butiken

USA: Vanliga e-cigaretter orsakade inte lungskador - men vad gör vi nu?

Cannabis och THC är den gemensamma nämnaren mellan de som dött eller fått lungskador av e-cigaretter i USA. Men det finns ytterligare en gemensam nämnare: förfyllda tanker eller poddar. De säljs inte i Sverige och vi vill kanske inte heller ha dem heller. Läs mer varför här:

Amerikanska myndigheter uppmanar nu istället e-cigarettanvändare som använder THC/cannabis produkter att vara försiktiga - i synnerhet om e-juicen är köpt genom informella kanaler. Om 22 procent uppgivit att de bara använt nikotinprodukter (i stater där THC är olagligt, ska tilläggas) så har 99 procent använt färdigfyllda tankar i någon form.

Det sätter händelserna i ett nytt ljus. Poddarnas intåg på den amerikanska marknaden kan, i kombination med en växande tolerans för cannabis och THC, ha bäddat för tragedin som orsakat över 40 dödsfall och fått oanade konsekvenser för flkhälsan världen över.

På den Amerikanska marknaden är förfyllda tankar väldigt populära, i synnerhet genom företaget JUUL som enligt vissa mätningar står för runt 75 procent av försäljningen av e-cigaretter i USA. 75 procent! Och då främst bland yngre användare.  Av tusentals olika märken och varianter av e-cigaretter så äger JUUL marknaden bland unga.

Poddar är (ofta) slutna system där e-vätskan redan är fylld i tanken vid försäljning.  JUULs modell bygger på små batterier som levererar runt 8 watt. För att med så lite effekt ge användaren en "ciggarettkänsla" har JUUL labs utvecklat nikotinsalt - en modifiering av rent nikotin där den rivande komponenten i nikotinet tonats ner avsevärt. Det gör att en JUUL podd kan kan ha en nikotinhalt på uppåt 60 mg/ml utan att för den delen bli för stark vid inandningen. 

JUUL har av naturliga skäl inte slagit igenom i Europa, på grund av en begränsning i nikotinhalten till 20mg/ml. Det blir helt enkelt inte samma känsla med lägre nikotinhalt.

Och kanske ska vi som vejpar - för att inte röka - vara försiktigt tacksamma över den begränsningen, hur irriterande den än må vara. 

För JUUL och spridningen av  dessa bland ungdomar väcker mycket stor oro, inte minst bland föräldrar. Lite felaktigt kallas utbredningen av JUUL en "epidemi" Det ha blivit en politisk fråga om e-cigaretter som potentiell hälsofara, där JUUL representerar den förrädiska teknik som lockar ungdomar till nikotinberoende. Debatten har kokat länge nu, men inte blossat upp, mest i väntan på nya lagar som ska reglera den växande vejpmarknaden i landet.

Men så börjar folk dö, förvisso av produkter som varken har med nikotin eller vejpning att göra. Dödsfallen kopplas till vejpning av Amerikanska smittskydsverket, som officiellt inte är 100% säkra på detaljerna om lungskadorna i ett tidigt skede. Otydligheten blir en "perfekt storm" för alla grupper som länge sett e-cigaretter som ett djävulens påfund. Debattörer som tidigare fått mothugg genom vetenskapliga argument om att vejpning faktiskt innebär hälsofördelar för rökare, tar nu plats som "sanningssägare" och äger tidigt debatten. Kampanjer för att slutgiltigt radera den växande "e-cigarettindustrin" organiserar inom loppet av några dagar. Barnen, nikotinet och de lockande smakerna blir temat för dagen och vips står självaste presidenten och säger att smaker ska "förbjudas i e-cigaretter".  

Det är inte längre JUUL, utan små vejpshoppar som ser sina företag och livsprojekt krossas, under en panikartad debatt med konsekvenser som inte hade varit möjlig för ett år sedan.

I Sverige har vi inte den debatten. Ännu. Och om våra lagstiftare är smarta så kanske vi slipper den överhuvudtaget. Se till att unga människor inte använder e-cigaretter för nöjes skull. Vi har en åldersgräns, se till att den följs. Ett problem i USA är att JUUL i allmänhet inte säljs i vejpshoppar utan på bensinmackar, närbutiker och stormarknader, där ålderskontroller inte görs särskilt passionerat. I vejpshoppar däremot, är kontrollerna mycket bättre. Frågan är om inte framtiden bör innebära att e-cigaretter säljs på en mer avancerad licens? 

Värt att tänka på. Vad tycker ni?


JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.