Blogginlägg

Stefan

Får jag Covid-19 om jag vejpar?

Covid-19, e-cigaretter och överdrivna rubriker. Vad ska du tro på egentligen? LYF-bloggen kan förhoppningsvis ge dig nåra perspektiv på saken.

För ett år sedan deklarerade WHO att Covid-19 är en pandemi. Det förändrade hur vi lever. Inte bara hur vi rör oss i samhället, utan även hur vi lever på nätet. Information sprider sig snabbt, både den som är korrekt och den som är mindre korrekt. Folkhälsovetare fasade över hur otydliga forskningsresultat om Covid-19 förvandlades till halvsanningar eller "another point of view" i sociala medier, nyhetskanaler och framför allt i fikapauserna. Rent vetenskapliga osanningar diskuterades som om de vore legitima ståndpunkter. Och oavsett det handlar om hur Covid-19 sprider sig, vaccinationer eller strategier för att hindra smitta så är det alltid det mest extrema som väcker uppmärksamhet och i längden påverkar människors beteende och tankar.

För oss som jobbar med e-cigaretter och vejpning var det här tyvärr ingenting nytt. Det är i en sådan miljö vi befinner oss i. Hela tiden. Ena dagen kommer ett pressmeddelande om en obskyrt liten studie där forskare hällt e-vätska på lungceller och säger att du “kanske dör” om du vejpar. Andra dagen kommer en ambitiös rapport om långtidseffekter av att använda e-cigaretter som visar att skadorna är obetydliga och att rökare gör slutat röka med hjälp av e-cigg faktiskt har samma hälsoutsikter som andra före detta rökare. Vilken nyhet tror ni sprider sig mest? Ja, om du gissade på rubriken “E-cigaretter är skadliga för hälsan” så gissade du rätt…

I samma anda spred sig nyheten om att e-cigarettanvändare riskerar att drabbas hårdare av covid-19 än andra. Dessutom skulle vi smitta lättare. Forskningen bakom var allt annat än robust. En kombination av att e-vätska påverkar lungceller samt en liten amerikansk studie som antydde att unga som vejpade (antingen nikotin och cannabis) testade sig oftare för Covid-19 än andra. 

Den stora auktoriteten på forskning kring e-cigaretter, Brittiska Folkhälsomyndigheten, var snabbt ute och kommenterade nyheten, med fakta som visade på alla felaktigheter. Men rubriken “E-cigaretter ökar risken för Covid-19” gick inte att trumfa. Inte ens med resurserna från en hel myndighet.

Nåväl. Erfarna vejpare har skinn på näsan. De vet varför de vejpar. De vet att e-cigaretter har hjälp dem att bryta ett ofta långvarigt tobaksbruk. De vet att e-cigaretter fungerar för dem och förmodligen för andra. De vet att vejpning kan betyda skillnaden mellan liv och död. Och att sanningen inte bygger ett halvhjärtat försök i ett labb, utan i förmågan att springa ett en kilometer (elle åtminstone ta sig upp för trapporna) utan att behöva kippa efter andan. Det säger mer om vilken roll e-cigaretter spelar för folk, än en dramatisk rubrik i en tidning.

För er som vill ha en mer balanserad rapportering om e-cigaretter och vejpning, följ gärna Vejpkollen.se på FB. Nedan hittar du en artikel om just Covid-19 och e-cigaretter.

Vejpa lugnt!

Stefan Mathisson
Reporter Vejpkollen

Artikel i Vejpkollen:

Covid-19 inte värre på grund av e-cigaretter

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.