Blogginlägg

Butiken

E-cigaretter och lungsjukdom

Hösten 2019 drabbades över 2000 personer av lungskador efter att ha använt olaglig och felaktigt tillverkad e-juice med cannabis i sina e-cigaretter. Droger alltså, inte vanlig e-juice. Men i våra medier blev e-cigaretter den stora syndabocken. Så här skrev vi redan i början av utbrotten:

Publicerat 2019-08-26

Har e-cigaretter orsakat lungsjukdom bland 100-tals ungdomar?

Senaste veckan har flera tidningar i USA rapporterat om att ett 100-tal personer förts till sjukhus med olika former av andningsproblem och bröstsmärtor efter de använt e-cigaretter. Till och med ett dödsfall har rapporterats. Vad är det som händer?

Är det verkligen vejpning som har orsakat de här skadorna?

Som ni säkert förstår så är inte riktigt så! Om "vanlig" vejpning hade varit den direkta orsaken skulle vi på 10 år (så länge den moderna vejpningen funnits) med stor sannolikhet märkt av ett sånt här fenomen för länge sedan. 

Min första tanke var att de här, av varandra oberoende, rapporterade fallen berodde på någon komponent i e-juicen. Kanske kan det till och med vara en effekt av en överkänslighet mot propyleneglykol (PG),? Överkänslighet mot PG är väldigt ovanlig, men för den drabbade kan kontakt leda till allergiska reaktioner, med svullnad i halsen och hudutslag. Men sannolikheten att  över 100 personer på kort tid plötsligt drabbas av extrem PG-känslighet är väldigt liten. Så det måste vara något annat.

Men vad är det som har hänt då?

Den som gräver lite bortom de mer sammanfattande rapporterna i större medier, exempelvis New York Times, märker rätt snart att de lokala tidningarna tidigare rapporterat om grupper av ungdomar som kommit till sjukhusen efter att ha vejpat någon form av drog tillsatt i e-juicen. Olika former av THC (cannabis) nämns. Läkarna uttalar sig tydligt i de lokala medierna  om att just detta är orsaken till lungproblemen: ungdomarna har inhalerat någon form av THC och det har påverkat deras lungor på ett väldigt allvarligt sätt. Det nämns också att ungdomarna använd lite kraftigare maskiner och att de skaffat e-juicen på andra sätt än genom vejpshoppar (läs: köpt på gatan). 

Cannabis från gatan alltså.

De lokala artiklarna pekar tillsammans på en tydlig trend: Ungdomar experimenterar med droger och de gör det med hjälp av vejpning, alltså genom att blanda en drog i propylenglykol och vegetabiliskt glycerin, förånga den och sedan suga i sig skiten. Som de annars hade gjort med en joint, en vattenpipa eller en bong. En läkare säger det rakt ut i en av artiklarna (fritt översatt): "Det här handlar om okända, otestade, okontrollerade substanser som inte bör inhaleras överhuvudtaget".

Det här borde också ses som ett ganska tydligt bevis på att en svart drogmarknad har vuxit fram i USA, en marknad som i synnerhet lockar ungdomar. De kan lätt kan få tag på billig e-juice med lite extra “oumph” i form av okontrollerad, förorenad, cannabis - THC - som när den inandas förstör luftvägar och lungor. Cannabis är lagligt att sälja i flera Amerikanska stater, men det här är något som ingen anständig vejpshop skulle sälja, rent krasst, på grund av riskerna. Det är "bad business". Vem vill ha sjuka kunder, liksom?

Det borde vara här diskussionen om droger och ungdomar börjar. Men nej.

När de lokala nyheterna tas upp i större medier händer något med hela rapporteringen. Från att handla om illegala droger och riskerna som finns med att inhalera dålig THC i ångform, börjar det nu handla om vejpning som fenomen, som ett "uppenbart" hot mot folkhälsan. De individuella fallen klumpas ihop till en grupp med en gemensam nämnare, och det är inte droger, utan vejpning som binder personerna samman. 

"Över 100 ungdomar till sjukhus på grund av vejpning"

Nu ska vi komma ihåg att detta sker mot bakgrunden att vejpning bland ungdomar ökat de senaste åren, i särklass mest bland redan rökande ungdomar, men det nämns sällan. Detta har skapat något av en panik bland föräldrar och politiker - som inte vet, eller bryr sig om, hur vejpning fungerar och vad det används till i först hand (för att sluta med cigg, duh). 

Amerikanska hälsomyndigheten (CDC) uttalar sig och poängterar att det är e-cigaretter som är problemet och antyder att hårda tag krävs: Vejpning skadar ju lungorna!
För den välförsedda anti-vejp lobbyn (här hittar du allt från läkemedelsföretag till Non-Smoking-Generation), är det givetvis julafton. Vad bättre än rena förgiftningsfall för att driva sin tes att vejpning är lika illa som rökning och bör förbjudas. Om nu inte Astra och Pfizer lanserar sina egna e-cigaretter såklart - då är förmodligen helt ok att vejpa igen.

Det där sista var realistisk ironi, bara så ni vet. Läkemedelsindustrin är riktiga vargar.

Bakom den senaste veckans rapporter, som även kommer att nå svenska medier förhållandevis oreflekterade, ligger något helt annat än dagligt användande av e-cigaretter. Några plötsliga lungkollapser på grund av vanlig vejpning (e-juice med nikotin) har aldrig konstaterats, och kommer förmodligen inte att ske heller. Ångan innehåller helt enkelt inte några substanser som med dagens vetenskap i bagaget orsakar detta.*  

Så för dig som håller dig borta från cigaretter med hjälp av e-cigaretter - var inte oroliga - det här handlar inte om vanlig vejpning (med eller utan nikotin). Det handlar om att inte vejpa något du inte vet vad det är. Det handlar om illegala droger.  Det handlar tyvärr också om politik.

Givetvis kommer vi i branschen att följa detta och hålla er uppdaterade. 

Augusti 2019
Stefan Mathisson - LYF Göteborg


* Vejpning har, enligt modern forskning, väldigt lite påverkan på varken lungor eller kroppen i stort. Men för, exempelvis, personer med kraftig överkänslighet mot PG kan det vara lämpligt att endast vejpa med så låg PG halt som möjligt. Eller inte vejpa alls (det finns andra sätt att fimpa ciggen).

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.