Blogginlägg

Butiken

Dödsfallen i USA

Dödsfall efter vejpning? Lite fakta (det handlar inte om vanliga cigaretter).

Publiceringsdatum 2019-09-13

Massutbrott av lungsjukdomar med dödsfall i USA

Enligt myndigheterna kopplas dessa till vejpning av THC-haltig e-juice. Men för en “vanlig” e-cigarettanvändare finns egentligen ingen anledning till oro. 

Varför? Jo, i korthet handlar det här om en annan typ av vejpning än den vi håller på med. 

Det handlar om THC-haltig e-juice

E-vätska med THC tillverkas på ett helt annat sätt än reguljär e-juice. 

Vad är då skillnaden? Jo, en vanlig e-juice (med eller utan nikotin) skapas genom att blanda propylenglykol (PG), vegetabilisk glycerin (VG) och smakämnen. Även nikotin kan tillsättas, för den som vill ha det. Processen är enkel, VG o PG är livsmedelsklassade och används inom flera olika industrier, smakämnena är beprövade för inhalering (enligt branschstandard ska de exempelvis inte innehålla ämnen som olja eller ämnen som kan bilda oljeliknande substanser när de hettas upp). 

Under det decennium som den här typen av e-juice varit en mainstream-produkt visar forskningen att PG/VG och smakämnen inte lämnar särskilt stora spår i lungorna ens under en längre tids bruk. Det är ett tryggt koncept, även om vi inte kan sia om framtiden (40 års vejpande kan givetvis påverka lungorna negativt, även om dagens prognoser inte pekar på några graverande effekter)*

Men, med THC-haltig e-juice krävs andra metoder för att få e-juicen att fungera.** Det handlar främst om två saker: hur extrahering av THC/CBD ur cannabisplantan går till och hur trögflytande THC blandas ut i PG o VG effektivt. Här finns bra sätt och dåliga metoder. Det “bra” sättet bygger på att använda värme för att extrahera ämnena och värme för att blanda dem till en e-juice. För detta krävs bra (läs:dyr) utrustning och mycket, mycket tid. 

Ett betydligt snabbare sätt är att använda kemiska tillsatser för att påskynda processen - allt från aceton och isopropanol till butan kan användas för att extrahera THC ur plantorna. E-vitamin kan användas för att lösa upp oljan och blanda det trögflytande extraktet i PG o VG.

Här börjar det bli farligt. 

Aceton och Butan lämnar exempelvis rester i extraktet. Dessa rester måste rensas bort minutiöst för att inte orsaka skador i lungorna om den hettas upp och andas in. Detta görs industriellt då det det krävs väldigt bra utrustning för att göra det säkert - något som få hemmablandare har tillgång till. Men det kan göras, har du tur, lyckas du - har du otur så märker du det först när det är för sent.

När det gäller E-vitamin (eller vitamin E acetate som det egentligen heter) ligger riskerna på en helt annan nivå. E-vitamin är helt ofarligt att äta, men när det hettas upp över 40 grader, förångas och sedan kyls ner, bildar ämnet en oljeliknande substans som fastnar i lungorna och täpper till porerna. På kort tid kan detta orsaka inflammationer och andra otrevligheter. Lipid (eller kemisk) lunginflammation är en ovanlig sjukdom - men den orsakas bland annat genom att någon inhalerat oljeliknande substanser som upphettad e-vitamin och butan. ***

Myndigheter informerar - men media missar

Enligt Amerikanska  livsmedelsverket (FDA) beror i princip alla rapporterade fall av lungskadade vejpare på att de inhalerat e-juice innehållande THC och med stor sannolikhet även E-vitamin. Diagnoserna är just lipid (kemisk) lunginflammation eller liknande. Att vejpning och e-cigaretter nämns i sammanhanget handlar bara om att det är den metoden som använts för att inhalera THC-ångan (eller e-juicen) 

Olyckligtvis har medierapporteringen fokuserat på e-cigaretterna som fenomen, utan att lyfta fram den egentliga orsaken till utbrotten. Det har väl varit enklast så.

För gemene man kan det verka obetydligt, men den här nyhetsrapporteringen får stora konsekvenser för den person som använder vanliga e-cigaretter och e-juice för att hålla sig borta från analoga cigaretter. 

Oro och ångest blir konsekvensen

Även om myndigheterna nu förtydligat de egentliga orsakerna bakom de fem dödsfallen och hundratals sjuka (e-juice med THC) så finns en stor okunskap bland journalister och hälsovetare om vad som egentligen har hänt. Vi som följt det här länge (det har faktiskt pågått sedan mitten av sommaren) häpnat över hur en fråga om THC-droger förvandlas till en fråga om e-cigaretter överlag!

Vejpning är en teknik som kan användas till mycket: teatraliska rökmaskiner, inhalatorer inom vården, inhalering av nikotin eller smaksatt ånga. 

Om e-cigaretter (och traditionell e-juice) hade gjort användarna (40 miljoner världen över) akut sjuka så hade vejpning och e-cigaretter aldrig blivit ett fenomen och aldrig förespråkats som ett alternativ till cigaretter av både läkare och myndigheter. 

Så. Därför är vi inte oroliga.

Dödsfallen i USA handlar om något helt annat än den typ av vejpning vi håller på med. Vi vejpar för att hålla oss borta från analoga cigaretter (eller snus).  Vi använder inte THC för att göra detta. Vi använder PG/VG och (ofta) nikotin. Vi använder inte onödiga kemiska tillsatser för att lösa upp farliga substanser i e-vätskan. Vi använder beprövade smakämnen. Vi kommer inte att drabbas av en plötslig lungkollaps, för inget i det vi vejpar innehåller substanser som orsakar detta. Det är fakta. Och beprövad erfarenhet.

Vad som däremot oroar oss är det här:

Journalister och andra informatörer inom våra medier och myndigheter har inte ovanstående kunskap. De kommer inte heller att skaffa sig den i brådrasket. Det är för all del förståeligt då nyhetsflödet är snabbt och ibland orkar eller hinner skribenter inte fördjupa sig i omfattande fakta. De hinner inte ens skaffa sig mer än EN källa till det som skrivs.

Det är förståeligt - men egentligen helt oförlåtligt. 

Journalistik handlar om att förmedla information. För att vara värd namnet bör journalisten arbeta genom att göra en ordentlig (eller åtminstone relevant) research, genom att ställa relevanta frågor till relevanta personer och genom att tänka igenom konsekvenserna av vad som förmedlas (etisk fråga, lite skakigt, men ack så viktig idag). 

Om ett ämne är omdiskuterat, som exempelvis vejpning, så bör flera sidor få komma till tals, vinkla gärna men se till att flera parter får belysa ämnet, inte bara en. Parterna kan i det här fallet vara konsumenter, återförsäljare, myndigheter, forskare och debattörer inom hälsofrågor. På det sätter får läsaren/lyssnaren en bred bild av vad som hänt.

Tyvärr är informationen om dödsfallen och sjukdomarna relaterade till THC och vejpning väldigt ensidig och ofta DIREKT FELAKTIG - något som leder till att många e-cigarettanvändare blir osäkra och rädda - helt i onödan. Konsekvenserna blir i värsta fall att de slutar vejpa och återgår till cigaretter (för det är det som händer - få slutar röka med traditionella läkemedel - det finns det gott om forskning på för den som orkar bemöda sig).

Tack för ordet. Stefan Mathisson - vejpare och butikssäljare på LYF Göteborg

Fotnoter

* En rökare som byter helt till e-cigaretter anses, enligt Brittiska Hälsodepartementet minska hälsoriskerna med 97% (Årlig sammanställning av världsomfattande forskning om vejpning och hälsoeffekter som reviderades senast 2019). 

** Tillverkning och försäljning av THC är lagligt i vissa Amerikanska stater, dock inte i Sverige.

***Det florerar en stor mängd okontrollerade färdigfyllda THC/cannabis-fyllda vejppoddar på den svarta marknaden i USA. Vid en stickprovskontroll hittade myndigheterna i Kalifornien poddar där väldigt höga halter av insektsgiftet myclobutanid påträffades. Myclobutanid bildar vid upphettning ämnet cyanid. Myndigheterna konstaterade att mängden “dåliga” e-juicefyllda cannbispoddar på den svarta marknaden är oöverblickbar.Håll gärna koll på Light Your Fire på Youtube: vi försöker lägga upp material som berör hårdvara, e-juiceblandning och lite allmänna kommentarer om vejpning, vetenskap och politik: LYF Youtube
Prenumerera gärna för att bli uppdaterad när vi lägger upp något nytt!Användbara länkar om vejpning:

Myter om E-cigaretter - Public Health of Englands blogg Reder upp några vanliga myter och frågeställningar om e-cigaretter

10 frågor om e-cigaretter och hälsan - Cancer research UK (Brittiska motsvarigheten till (Brittiska motsvarigheten till Cancerfonden - fast större)

Forskning sammanställd

Royal College of Physicians - nicotine without smoke (Brittiskt läkarsamfund - en tung forsknings-och utbildningsinstans som avslöjade att cigarettrökning orsakar cancer först av alla 1962)

Public Health of England - E-cigarettes: an evidence update (Brittiska hälsomyndigheten som årligen uppdaterar sin sammanställning av världsomfattande forskning om e-cigaretter - och gör en analys - över 2000 rapporter och data ligger just nu till grund för sammanställningen)

Från USA angående utbrottet

FDA - US Food and Drug Administration informationssida FDA varnar för e-juice innehållande THC

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.